Pod Tatrami naďalej dominuje majetková kriminalita

27.07.2005 Poprad

Poprad 27. júla (TASR) - Od začiatku roka zaznamenali v policajnom okrese Poprad mierny nárast trestných činov, ale aj objasnenosti. V prvom polroku zaevidov...
Poprad 27. júla (TASR) - Od začiatku roka zaznamenali v policajnom okrese Poprad mierny nárast trestných činov, ale aj objasnenosti. V prvom polroku zaevidovali 2462 prípadov rôznej trestnej činnosti, čo je o 34 viac v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Okresné riaditeľstvo PZ v Poprade dnes novinárov tiež informovalo, že v regióne dominuje majetková kriminalita.

V policajnom okrese zaznamenali za prvých šesť mesiacov 269 prípadov násilnej trestnej činnosti, z ktorých objasnili vyše 81 percent. Objasnili aj dve vraždy, ktoré sa udiali v spomínanom období. V regióne vzrástol počet lúpeží, na ktorých sa častejšie podieľajú aj mladiství.
V záujme prevencie sa policajti sústreďujú na eliminovanie lúpežných prepadnutí a monitoring rizikových objektov, akými sú banky, pošty či benzínové čerpadlá.
Počet majetkových trestných činov poklesol za prvý polrok o 47, ale s vyše 55-percentným podielom si majetková kriminalita naďalej udržiava dominantné postavenie. Polícia zaevidovala vyše 500 krádeží vlámaním, z ktorých 100 objasnila. Ubudlo ukradnutých motorových vozidiel. Vlani zaznamenali v prvom polroku 61 prípadov, v tomto roku 54, z čoho 23 prípadov objasnili.
Naďalej narastá ekonomická trestná činnosť. V policajnom okrese Poprad za šesť mesiacov zistili 326 prípadov, čo je o 20 viac než vlani. Objasnenosť dosiahla takmer 60 percent. Podľa policajtov prevládajú trestné činy sprenevery a podvodov.
Eliminovať trestnú činnosť sa policajti usilujú aj častejšími preventívno-bezpečnostnými akciami, ktoré sa zameriavajú okrem iného aj na zamedzenie krádeže drevnej hmoty po novembrovej kalamite vo Vysokých Tatrách.
 

Vyberte región

mark